Woningonderhoud ondanks ruzie met de buren

Stel u heeft al jaren ruzie met de buren en plots ziet u dat uw buurman de zijkant van het huis onderhoudt vanuit uw tuin. Mag u dit weigeren of bent u verplicht de toegang tot uw tuin toe te staan?

Belangrijk voor u te weten is of de buren u of uw medebewoners vooraf hebben gevraagd of ze toegang tot uw grond mogen voor dit onderhoud. Zo ja, dan moet u uw buren op uw grond toelaten. Uw buren moeten in ieder geval vermelden dat zij uw grond tijdelijk willen gebruiken en voor welke periode maar ook aantonen dat het noodzakelijk is om uw grond te gebruiken en waarom. Als u weigert moeten uw buren vooral aantonen dat er geen andere alternatieven zijn om het onderhoud uit te voeren.

Heeft u alsnog zwaarwegende redenen? Dan kunt u het gebruik van uw grond door uw buren weigeren of uitstellen. Bijvoorbeeld als er steigers of een vuilcontainer voor sloopafval moet worden geplaatst maar ook als u de ruimte zelf nodig heeft voor dagelijks gebruik. Niet zelden leidt zo’n kwestie tot de gang naar de rechter of naar diverse televisieprogramma’s.