De Warenwetgeving komt de laatste jaren steeds vaker in het nieuws. Aanleiding zijn zorgwekkende zaken zoals het melamineschandaal en de paardenvleesfraude. Controle op voedsel blijkt noodzakelijk wegens het gemak waarop fraude zijn intrede doet. Het bekende melkpoeder-schandaal in China zorgde voor 300.000 zieke kinderen na consumptie van met melamine verontreinigd melkpoeder en een aantal baby’s is zelfs overleden.
In Nederland leidde dit schandaal tot een illegale handel in melkpoeder waarbij criminele organisaties de schappen in Nederlandse supermarkten leegkochten. De paardenvlees affaire in Nederland staat veel mensen nog goed bij. Een toeleverend bedrijf vermengde paardenvlees met rundvlees en verkocht het aan vleesproducenten. Deze producenten verkochten de producten, zoals lasagne en hamburgers, als 100% rundvlees. De producten hadden een misleidend etiket geplakt terwijl fabrikanten of verkopers daar vermoedelijk niets vanaf wisten.
Wie bestrijdt deze misleiding? Gelukkig zijn er verschillende partijen die oneerlijkheid over voedsel proberen te verdrijven. Zo geeft de Consumentenbond veel informatie over voedingsproducten en het waarheidsgehalte op etiketten. Ook televisieprogramma’s zoals de Keuringsdienst van Waarde stellen regelmatig zaken aan de kaak. En soms lukt het daarmee om de fabrikant zijn misleidende gedrag te laten verbeteren. Geschillen en klachten over voedsel kunnen worden voorgelegd aan de Reclame Code Commissie die juridisch toetst of er sprake is van misleiding. De Voedsel en Waren Autoriteit legt de prioriteit bij voedselveiligheid en eerlijke voorlichting aan consumenten. Het meest recente onderzoek betrof 250 producten met daarin chocola, kaas, vis, vlees of fruit verwerkt. Dit zijn ingrediënten waar goedkope vervangers voor bestaan of waar soms een chemisch smaakstofje voor wordt gebruikt.