Val in supermarkt door gladheid

In een supermarkt kan de vloer soms glad zijn door vocht, gevallen fruit of een stukje karton. Als je daarover uitglijdt spreek je de supermarkt aan. Wat is de stand van zaken bij serieus letsel?

De jurisprudentie aangaande valpartijen over slablaadjes, sperziebonen, druiven, dozen en andere rommel op de vloer is heel divers. Of de supermarkt of winkel aansprakelijk is hangt af van onrechtmatigheid.

Winkelend publiek zal tijdens het doen van de boodschappen niet steeds rekening houden met een gladde vloer of rommel. De ogen zijn meestal gericht op de schappen. Natuurlijk kan een winkelier niet de hele dag door de vloer inspecteren maar hij moet wel voldoende maatregelen nemen om ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen. Dus regelmatig de vloer inspecteren en schoonmaken. Als de winkelier dit niet kan aantonen dan is hij in veel gevallen aansprakelijk. Welke schade gevorderd kan worden hangt af van de aard en ernst van het letsel en de beperkingen die daaruit voortvloeien. Zo heeft een slachtoffer recht op smartengeld, medische kosten en reiskosten. Maar je kunt ook recht hebben op vergoeding van een huishoudelijke hulp, een klusjesman en het verlies van arbeidsvermogen als iemand door een ongeval arbeidsongeschikt raakt en daardoor een lager inkomen heeft.