Straf wegens ongeval tijdens bevroren autoruiten

Nu de winter voorlopig even weer uit ons land is, zijn wij nog druk met het verwerken van ongevalsschaden tijdens de afgelopen sneeuwperiode. Het gebeurt nog wel eens dat autoruiten bevroren zijn en dat door de ochtendhaast de ruiten niet goed ijsvrij worden gekrabd. Het zicht van de automobilist wordt daardoor belemmerd.

Als vervolgens een ongeval wordt veroorzaakt tijdens dit belemmerd zichtveld, dan is er nauwelijks discussie over wie aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval. Dat is uiteraard de automobilist met de bevroren autoruiten.

Wat bij velen niet bekend is, is dat een ongeval met deze omstandigheden ook door de officier van justitie wordt beoordeeld en dat de automobilist wordt uitgenodigd om voor de rechtbank de strafeis voor deze overtreding aan te horen. Maatgevend voor de straf is een recente rechtszaak waarbij een automobilist door het belemmerde zicht een fietser aanreed. De officier van justitie eiste naast schadevergoeding aan de gewonde fietser ook een taakstraf van 80 uur en een rij-ontzegging. De rechter hamerde de straf vervolgens af op een boete van € 600,00, 80 uur werkstraf en een rij-ontzegging van 3 maanden. Denkt u nog eens aan dit artikel als u tijdens de volgende vorstperiode door grote haast in de auto wegrijdt. Deze strafmaat kan ook u overkomen als u de autoruiten niet ijsvrij heeft gemaakt.