Stormschade groeit boven 100 miljoen

Gisteren raasde een storm over ons land die aanzienlijke schade heeft veroorzaakt. Volgens een eerste prognose van het Verbond van Verzekeraars bedraagt de schade aan woonhuizen en auto’s minstens 90 miljoen euro. Deze raming is echter exclusief schade aan overheidseigendommen, bedrijven en de landbouwsector. Het is volgens de huidige tellingen nu al de storm met de op 2 na hoogste schade van deze eeuw.

De storm die gisteren vooral over het westen en midden van het land trok, met windkracht 10 en uitschieters naar 11 en 140 kilometer per uur, was zeer krachtig. Salvage moest 63 keer in actie komen nadat complete daken, soms zelfs van meerdere woningen en panden tegelijk, werden verwoest. Daarnaast werd veel schade aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto’s of woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen.

Het was al de tweede miljoenenstorm dit jaar, na de eerste op 3 januari met een geschat schadebedrag van circa 10 miljoen euro. Een tweede storm kort na een eerste zorgt vaak voor extra schade als gevolg van half losliggende dakpannen en reeds beschadigde bomen. Het natte weer van de laatste weken zorgde er ook voor dat bomen makkelijker ontwortelden.