Roaming telefoonkosten in Europa, de ACM kijkt mee

Vanaf 15 juni 2017 zijn nieuwe roamingregels van toepassing. Voor het gebruik van de mobiele telefoon voor bellen, sms-en en internetten geldt voortaan hetzelfde tarief als in Nederland.

Deze nieuwe regels gelden voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers en voor zowel abonnementen als prepaid kaarten. Alle landen van de Europese Unie zijn aangesloten en ook Liechtenstein, IJsland en Noorwegen zijn akkoord. In alle overige landen bepalen de telecomaanbieders zelf welke prijzen voor gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland worden gehanteerd.

De Autoriteit Consument & Markt zal toezien op naleving van de nieuwe regelgeving. Om de telecomaanbieders te beschermen tegen misbruik is het wel toegestaan om een toeslag te rekenen als abonnees langer in het buitenland zijn en daar meer data verbruiken dan thuis. Bij abonnees met een onbeperkte databundel of een goedkoop abonnement mogen zij de hoeveelheid data beperken tot een redelijke hoeveelheid. Deze abonnees hebben recht op een datategoed in het buitenland van minimaal 2 Gigabyte voor elke € 7,70 die zij aan hun provider betalen.