Recht op ouderdomspensioen vastleggen bij samenwoning

Als u met uw partner gaat samenwonen, dan kunnen wij ons voorstellen dat u niet direct stil staat bij de juridische aspecten van het samenwonen. Is de relatie na enige tijd minder stabiel en wilt u deze verbreken, dan zou u wensen dat u tijdig enkele financiële afspraken hebt vastgelegd.

Woont u samen en bent u niet getrouwd? Dan heeft u bijvoorbeeld niet automatisch recht op een gedeelte van het pensioen van uw (ex-)partner dat opgebouwd is ten tijde van de samenwoning. Wilt u deze, en meer financiële zaken toch vooraf goed regelen, dan kunt u de onderling gemaakte afspraken over pensioenverdeling laten vastleggen in een samenlevingsovereenkomst.

U kunt zich bij het pensioenfonds aanmelden voor een partnerpensioen. De pensioenuitvoerders vragen dan soms om een samenlevingsovereenkomst. Zonder deze overeenkomst houden ze dan geen rekening met eventuele aanspraken die u kan ontvangen. Bij sommige pensioenuitvoerders is een melding alleen voldoende. Regel uw financiële zaken goed en tijdig, dan krijgt u bij een verbreking van de relatie waar u recht op heeft.