Zelfs de meest ervaren en kundige hebben het wel meegemaakt, een val op de skipiste. Meestal loopt zo’n valpartij goed af maar wat als dit niet het geval is? Ook op de skipiste gelden ‘verkeersregels’, opgesteld door de FIS (Internationale Ski Federatie).
Als de medewintersporter zich niet houdt aan deze regels en u loopt daardoor letsel op, dan is de andere partij zeker aansprakelijk te stellen.
De regels van de FIS zijn daarbij belangrijk. En daarnaast spelen ook de omstandigheden een grote rol, zoals de weersomstandigheden en de ervaring van de skiërs. Bovendien is de hoofdregel dat het recht geldt van het land waar het ongeval plaatsvond. Dat kan dus leiden tot uiteenlopende regels bij het vaststellen van de schuld en de schade. Zo blijkt uit rechterlijke uitspraken in Oostenrijk dat het niet dragen van een skihelm je als slachtoffer duur kan komen te staan.
Zorg bij een ski-ongeval voor zoveel mogelijk informatie. Noteer de gegevens van de tegenpartij, de exacte plaats van het ongeval en, heel belangrijk, van mogelijke getuigen. Maak indien mogelijk beeldmateriaal of zorg dat de politie ter plaatse komt, zodat er een politierapport wordt opgemaakt. In Oostenrijk bijvoorbeeld komt de AlpinPolizei in geval van letsel altijd assistentie verlenen. En zorg ervoor dat het letsel is vastgelegd: ga altijd naar een dokter en neem de buitenlandse medische informatie mee naar huis of maak er een foto van.
Mocht u na een valpartij met spoed moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, neemt u dan direct contact met ons op of met de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Komt u er niet uit, neemt u dan altijd contact met ons op. Wij helpen u graag.