Nederland veiliger, maar zuidoost Drenthe niet!

Uit de jaarlijkse misdaadmeter blijkt dat het aantal aangiftes van criminaliteit is gedaald. Er werden minder woninginbraken gemeld evenals zakkenrollen en straatroven. De misdaadmeter komt tot stand door de gegevens van de politie van 10 delicten waaronder inbraak in schuren, garages en woningen, diefstal uit en van auto’s, bedreiging, mishandelingen of overvallen. Gemeenten met minder dan 4000 inwoners worden niet opgenomen. Het veiligste dorp in Nederland is Tubbergen, gevolgd door Sint Anthonis en Ten Boer. De meest onveilige stad van Nederland is Amsterdam.

Zuidoost Drenthe scoort slecht op de misdaadmeter, evenals de regio Vlagtwedde. Beide regio’s liggen tegen het grensgebied aan en dan is het vrij eenvoudig voor inbrekers om na het delict direct de grens over te vluchten. In onze nieuwsbrief hebben we vaker aandacht besteed aan inbraakgolven in schuurtjes en garages waaruit vooral tuingereedschappen, machines en meubilair wordt gestolen.

Een zorgwekkend gegeven uit de misdaadmeter is dat het landelijk beeld van het aantal mishandelingen en bedreigingen nauwelijks afneemt. Autokraken en woninginbraken namen met 12% af.