Met modder gooien tijdens scheiding kost je alimentatie

Als je getrouwd bent en vervolgens gaat scheiden, heb je recht op partneralimentatie wanneer je niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Het betalen van partneralimentatie is wettelijk verplicht. Het maakt hierbij niet uit of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. Ook in het geval van een geregistreerd partnerschap is het betalen van partneralimentatie verplicht als de partners uit elkaar gaan. Is er alleen sprake geweest van samenwonen, dan is het betalen van partneralimentatie enkel verplicht als dit is afgesproken, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract.

De rechtbank in Den Haag heeft onlangs een opvallende uitspraak gedaan. Het Hof oordeelde namelijk in een specifiek geval dat de vrouw haar recht op partneralimentatie heeft verspild. In deze zaak betrof het een vrouw die het leven van haar ex-partner zuur maakte. Zij bleef volgens de rechter niet binnen de grenzen van fatsoen. Zo beschuldigde ze haar ex van allerlei onwaarheden en kon haar gedrag als ‘stalken’ bestempeld worden. De vrouw verklaarde dat zij dit deed omdat het haar allemaal zwaar viel en zij erg emotioneel was. De rechter oordeelde echter dat de vrouw haar ex zodanig aanviel, dat de ‘lotsverbondenheid’ tussen beiden totaal verdwenen was. Hier koppelde de rechter de conclusie aan dat in geval van ernstig ‘met modder gooien’ naar de ex-partner, het recht op partneralimentatie verspild kan worden.

Ga je binnenkort scheiden? Dan is het verstandig om, zelfs als de emoties hoog oplopen, respectvol met elkaar om te blijven gaan. Hoe fout de andere partner ook geweest is. Laat je je toch verleiden tot extreem gedrag, kan het zijn dat je jouw aanspraak op partneralimentatie verspilt. Kom je er met je partner echt niet uit? Neem dan contact met ons op voor een mediation.