Handsfree bellen is nog steeds volledig handsfree

Het is algemeen bekend: tijdens het autorijden mag je je telefoon niet vasthouden. Uit jurisprudentie blijkt dat de telefoon vastklemmen tussen je oor en schouder ook onder de term “vasthouden” valt. Idem dito als de telefoon onder een hoofddoek tegen het oor wordt geplaatst.

Maar hoe zit het als je tijdens het rijden de telefoon bediend terwijl deze in de houder op het dashboard zit? Een bestuurder die hiervoor bekeurd is, was het niet eens met de agent dat hier sprake was van vasthouden. De agent erkende dat de telefoon in de houder zat, maar was van mening dat de bestuurder duidelijk bezig was met het bedienen en kijken op zijn telefoon.

De rechter oordeelde dat er een ruime uitleg aan het begrip vasthouden toekomt. De verkeersveiligheid komt in het geding omdat de bestuurder enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kan verrichten. De andere hand gebruikt hij immers voor de telefoon. De aandacht is daardoor niet volledig bij het verkeer. Vanwege het feit dat de verkeersveiligheid in gevaar is, valt het bedienen van een telefoon in houder dan ook onder het begrip vasthouden.