Grootbank ABN Amro onder de loep

Soms lijkt het wel alsof negatieve berichtgeving als een magneet naar een onderneming trekt. Een sneeuwbal aan negatief gestemde berichten die groter wordt naarmate de helling langer afdaalt. Dit overkomt ABN Amro in de afgelopen weken.

Zo werd al eerder bekend dat het Openbaar Ministerie een onderzoek heeft ingesteld naar meerdere banken over het niet ingrijpen of voorkomen van de wettelijk verboden witwaspraktijken vanuit het criminele circuit. De boetes bij bewezen nalaten zijn zeer fors. Vorig jaar schikte ING voor maar liefst driekwart miljoen euro. Deze week werd bekend dat ABN ten tijde van het fusieproces met Fortis in 2010 alle 5 miljoen overgenomen klanten niet heeft gescreend en eenvoudig weg als ‘veilig’ in de boeken heeft opgenomen. Dit aspect ligt bij het OM onder een grote loep. Verdachte smeergeldpraktijken vanuit een grote Braziliaanse bouwonderneming via rekeningen van ABN Amro versterken de aantijging van nalatigheid bij de grootbank.

En vandaag werd bekend dat de Autoriteit Financiële Markten een boete van 2 miljoen euro heeft gegeven aan ABN Amro omdat de bank niet wilde bevestigen dat de toenmalige bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vervroegd zou vertrekken, zoals het Financieele Dagblad in juli 2016 had geschreven. Hierdoor wisten beleggers bijna twee maanden niet of de informatie in het krantenartikel wel of niet juist was. De informatie was voorwetenschap die van belang was voor beleggers en had dus door de bank moeten worden gemeld, aldus de AFM. Extra pijnlijk bij al deze failures is dat de overheid nog steeds aandeelhouder is van ABN Amro. Welke spreuk past het best op het wandtegeltje van ABN Amro? ‘Imago komt te voet maar gaat te paard’ lijkt een grote kanshebber.