Diefstal van elektrische fietsen groot probleem

Diefstal van elektrische fietsen in Nederland is de afgelopen jaren een flink probleem geworden. De populariteit van e-bikes is de afgelopen jaren opmerkelijk gestegen. Vijf jaar geleden waren e-bikes verantwoordelijk voor een klein percentage van de totale fietsverkopen, nu is jaarlijks ongeveer 40% van de verkochte fietsen elektrisch. De uitvinding van nieuwe e-bikes met hoge snelheid, geschikt voor snelheden tot 45 km/u, zal naar verwachting zelfs leiden tot een nog grotere toename van het gebruik, waarbij wordt voorspeld dat ze het gebruik van auto’s in grote steden binnen enkele jaren gaan vervangen.

Wat populair is trekt ook de aandacht van criminelen. E-bikes hebben in Nederland drie keer meer kans om te worden gestolen dan gewone fietsen, met de nieuwste schattingen die aantonen dat diefstallen van e-bikes in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld zijn tot ongeveer 25.000 per jaar. De gemiddelde e-bike in Nederland kost meer dan € 2000 en kost tot € 450 per jaar om te verzekeren.

In samenwerking met de e-bike fabrikant Sparta worden duizenden e-bikes in Nederland voortaan beveiligd door een track & trace-beveiligingsoplossing. Er wordt een apparaat op de e-bike aangesloten dat een GPS-signaal van de e-bike locatie uitzendt als het als gestolen wordt gemeld. Zodra de eigenaar ontdekt dat de e-bike is gestolen doet hij een melding via de smartphone. In samenwerking met de politie kan het GPS-signaal worden gevolgd om de e-bike terug te vinden.