Cybercrime ook bij de Tweede Kamer

We schrijven in onze nieuwsbrief regelmatig over cybercrime. Zonder dat we het door hebben worden data in computersystemen gestolen of gegijzeld door criminele organisaties. Zelfs de computersystemen van de Tweede Kamer zijn gisteren getroffen door zogenoemde ‘ransomware’.
De ICT-dienst van de Tweede Kamer heeft het personeel en de kamerleden gewaarschuwd voor deze ransomware. Er zou een e-mail in omloop zijn met een bijgevoegd document. Door dit document te openen zou de ransomware worden gestart en wordt het systeem ‘gekidnapt’. Als een computer wordt geïnfecteerd met ransomware worden de bestanden erop versleuteld en wordt van de eigenaar doorgaans ‘losgeld’ geëist om de computer weer vrij te geven. De communicatieafdeling van de Tweede Kamer wil verder weinig over de kwestie kwijt behalve dat er ”passende maatregelen zijn genomen”.

Cybercrime, het is niet zichtbaar maar volop aanwezig en ligt dagelijks op de loer. Ook uw data, gegevens over uw klanten en zelfs geheime informatie van u of uw klanten kan worden gestolen als uw systemen onvoldoende beveiligd zijn. De schade kan enorm zijn, zowel de wettelijke boete, de forensische kosten om ‘het lek’ te ontdekken en uiteraard de claims van gedupeerde partijen. Met een cyberverzekering echter zijn deze kosten en de schadeclaims gedekt en dat tegen een goed betaalbare premie.