Bende opgepakt met namaakcondooms

Zomaar een bericht uit de media van vandaag: de politie in China heeft een half miljoen dozen namaakcondooms in beslag genomen. De condooms waren voorzien van bekende merknamen en waren bestemd voor verkoop in supermarkten of hotels. De kwaliteit van de condooms bleek sterk onder de maat.

Namaakartikelen, het is wereldwijd een groot economisch probleem. En strafbaar voor de makers ervan. Vooral namaakkleding rouleert in grote getallen. Er is nu eenmaal veel vraag naar bekende merken maar deze zijn doorgaans ook vrij duur. Het vervaardigen van goedkope namaakartikelen en het verkopen is strafbaar omdat een inbreuk gepleegd wordt op het intellectueel eigendom en dan specifiek op het auteursrecht en het merkenrecht. De straffen die de rechter uitdeelt is afhankelijk van de grootte van de namaakorganisatie. Is het minimaal, dan blijft de staf veelal beperkt tot een schadevergoeding en een taakstraf. Een celstraf van 1 tot 4 jaar behoort tot de mogelijkheden als de organisatie professionele kenmerken aanneemt.

Namaakartikel kosten de reguliere fabrikanten in de Europese Gemeenschap jaarlijks 60 miljard euro omzet. Oftewel 7,5% van hun jaarlijkse omzet. Omgerekend in werkgelegenheid kosten namaakartikelen in Europa ruim 400.000 reguliere banen. In Nederland bedraagt dit economisch verlies 1,8 miljard euro. De meest namaakartikelen zijn kleding, cosmetica, sportartikelen, horloges, dranken en smartphones.