Alleenreizende ouders en zomervakantie, denk aan het toestemmingsformulier

Als u als alleenstaande of alleenreizende ouder met uw kind op vakantie gaat, dan denkt u bij het inpakken van de koffers niet direct aan een toestemmingsformulier. Dit formulier is echter wel noodzakelijk bij u te hebben wanneer u met uw kinderen reist en een ander (die niet mee op vakantie gaat) ook belast is met het ouderlijk gezag over een of meerdere kinderen.

Dit formulier is niet alleen nodig wanneer de ouders met gezag uit elkaar of gescheiden zijn maar ook wanneer één van de partners alleen met het kind op reis gaat. Met een ondertekend toestemmingsformulier, bij voorkeur in het Engels, kan men aantonen dat de (andere) ouder of verzorger voor de reis toestemming heeft gegeven. Wanneer u met meerdere kinderen reist, moet u voor elk kind een apart formulier invullen. Maar let op, in sommige landen mag u alleen met een kind reizen als u ook het gezag over dit kind hebt. Hiervoor moet u contact opnemen met de ambassade van het desbetreffende land.

Daarnaast moet u een kopie van het paspoort of de identiteitskaart van de ouder met het ouderlijk gezag die toestemming geeft kunnen laten zien. Aan de grens moet u nl aantonen dat u het gezag hebt want dit staat niet in het paspoort. Wanneer u bv niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt met uw partner, heeft u niet automatisch gezag over het kind.